TÁRCSÁS DÜBEL HŐSZIGETELÉSHEZ

28 Ft-tól

Leírás

Hőszigetelés rögzítő tárcsás dübel, Polisztirol hőszigetelő elemek rögzítésére, beton és tégla felületen egyaránt alkalmazható, műanyag beütő szeggel. A falban az átmérőnek megfelelő furatot kell készíteni. Műanyagszeges hőszigetelő dübel.

A dübelek legfontosabb funkciója, hogy merev tányérjaikkal a tartófalhoz szorítsák a hőszigetelést, így biztosítsák a rendszer állékonyságát a szélszívó hatásával szemben. A dübelek statikailag és szerkezetileg szükséges mennyiségét számos tényező befolyásolja.

A pontos érték meghatározásában kiemelt szerepet játszik a tartófal magassági helyzete és felületének közbenső vagy szélső pozíciója, azaz a szélszívás mértéke (a szélső sáv a homlokzati fal két oldalán függőlegesen a sarkok mentén és felül a párkánynál halad, szélessége az épület kisebbik alaprajzi kontúrméretének 12,5 %-a, de min. 1 m és max. 2 m).

A dübelek húzási teherbíró képessége, anyaguktól és szerkezetüktől, valamint a tartófal anyagától is függ. A hőszigetelés anyaga és vastagsága, tehát a teherbírása, a hőszigetelés alakváltozási tulajdonságaitól – például anyagzsugorodás, nedvességek, hőmérsékletváltozások hatása – is függ.

A dübelek szükséges mennyiségét csak az adott épület és a hőszigetelő rendszer releváns jellemzőinek ismeretében, egyedileg lehet megállapítani. Célszerű ezt szakemberre bízni, hogy a széleskörű információi és tapasztalatai, valamint a helyszíni dübelkihúzó vizsgálatai alapján a lehető legmagasabb szintű lehessen a rendszerbiztonság.

Általános alapelvnek tekinthető ugyanakkor, hogy:

- a magasabban lévő falfelületen több dübelre lehet szükség – a nagyobb szélszívás miatt,

- a fal szélső részei nagyobb dübelszámot igényelhetnek, mint a közbensők – ugyancsak a nagyobb szélszívás miatt,

- nagyobb húzási teherbírású dübelek alkalmazásával csökkenhet a felhasználásuk (ugyanolyan típusú tartófalban jellemzően az acélcsavaros dübelek rendelkeznek a legnagyobb húzási teherbírással),

- vékonyabb, kevésbé teherbíró hőszigetelés rögzítése több dübel felszerelését eredményezheti,

- EPS lemezek alkalmazásakor legalább 6 db/m2 mennyiségben célszerű a dübeleket beépíteni.

Galéria