Barkács
webáruház
› BARKÁCS webáruház
Részletek »
Építőanyag
faáruk és cement kereskedelem
› CEMENT ÉS ÉPÍTŐANYAG kis- és nagykereskedés
Részletek »
Ingatlan
beruházás/fejlesztés
› INGATLAN beruházás/fejlesztés
Részletek »
Aktualitások:
Büszkék vagyunk az elmúlt 20 évben elért sikereinkre!

1994. augusztus 4. emlékezetes nap Molnár Ferenc és felesége, Éva életében. Ekkor kezdődött el a Molnár Fatelep sikertörténete Kecskeméten. Az elmúlt 20 év hozott sok-sok örömet és sikert, de nehézségekből is kijutott. A tulajdonosok azonban mindig csak előre tekintettek, a vevők igényeinek tükrében mindig keresték az építőipari piac új lehetőségeit, melyek előrébb vihetik vállalkozásukat. Az eredmény magáért beszél: a cég 20 év után is folyamatosan fejlődik, piaci szerepe pedig országos szinten is meghatározó.

 

– Hogyan emlékszik vissza a kezdetekre? – kérdeztük Molnár Ferencet.
– A kilencvenes évek elején alkalmazottként láttam rá a fenyő-fűrészáru kereskedelemre. A cég akkori tulajdonosa nem akart komolyan foglalkozni a vállalkozásával, nem látott benne perspektívát. Ellentétben velem. Akkor döntöttem el, hogy a meglévő kapcsolataimat felhasználva saját vállalkozásba kezdek a fenyő-fűrészáru szegmensben. Feleségem, Éva, akivel éppen ekkor kötöttem házasságot, mindenben mellettem állt, biztatott. A cég munkájába, lányaink megszületése után 2000-től kapcsolódott be, azóta gazdasági vezetőként erősíti a csapatot.

 

– Kik segítették az első lépéseknél?
– Kiemelném Keresztes Béla, a Parkettagyártó vállalat akkori igazgatójának, illetve Vass Géza műszaki igazgatónak a nevét. Nélkülük nehezebben boldogultam volna. Amikor meghallották terveimet, azonnal segítő kezet nyújtottak. A Parkettagyártó Kft. hátsó bejárata mellett egy 800 négyzetméteres területet biztosítottak számomra bérleményként a vállalkozásom beindításához. Egy faház volt az irodám. Szép évek voltak, melyekről sosem feledkezem el. Éppen ezért a faházat az utókor számára is megőriztük. A mostani telephelyünkön a bejáratnál látható, mintegy jelképezve indulásunkat.

 

– Kik voltak az első munkatársai?
– A kezdetben egy alkalmazottam volt, Váczi János, akivel közösen oldottuk meg a vásárlók kiszolgálását. A kiszállítást egy külső fuvarozó, Tóth Feri bácsi biztosította. Az áru fel - és lerakodását pedig a Parkettagyártó vállalattól bérelt targoncákkal oldottuk meg.

 

– Hogyan boldogult a vállalkozói életben? Nagy volt a konkurencia?
– A kilencvenes években a fenyő-fűrészáru nem örvendett nagy népszerűségnek a vállalkozások körében, tíz éven át mondhatni konkurencia nélkül dolgozhattunk. Nem volt nehéz dolgunk, sikeresen haladtunk előre. Mi abban játszottunk úttörő szerepet, hogy mindenki másnál nagyobb választékot nyújtottunk, köszönhetően a korábbi kapcsolatrendszeremnek.

 

– Mi volt a következő mérföldkő, mely nagy jelentőséggel bírt a cég fejlődését tekintve?
– Óriási kereslet mutatkozott az általunk kínált fenyő-fűrészárura, a telephelyünk egyre kisebbnek bizonyult. 1997-re jutottunk el oda, hogy új, nagyobb és saját telephelyet alakítsunk ki. Erre a legalkalmasabbnak a Klebelsberg Kunó utca 17. szám alatti mintegy 9000 négyzetméteres iparterület tűnt, melyet megvásároltunk. Komoly beruházásokat eszközöltünk, fedett csarnokot építettünk, felújítottuk és modernizáltuk az irodaépületet, valamint ismét üzembe állítottuk a telepen lévő ipari vágányt. A nyereségünket folyamatosan visszaforgatva a következő években tovább növeltük versenyképességünket. 1999-ben leaszfaltoztuk a telephelyet, valamint vásároltunk egy IFA tehergépkocsit és egy targoncát.

 


– Időközben a termékkínálatuk is bővült.
– Vállalkozásunk erős alapokon állt, s mivel érzékeltük a növekvő vásárlói igényeket, úgy döntöttünk, hogy 2002-től építőanyag kereskedelemmel egészítjük ki profilunkat. Jó döntésnek bizonyult, számításaink bejöttek.

 

– Ehhez a szakemberháttér is biztosított volt?
– Ekkor csatlakozott hozzánk Pintér Zoltán, aki hozzáértő szakértelmével azonnal oszlopos tagja lett csapatunknak. Ő lett a kereskedelmi vezető, mely poszton mind a mai napig kiválóan megállja a helyét. Létszámunk azonban nemcsak vele bővült, hanem további munkatársakkal, akik az építőanyagok zökkenőmentes és magas szintű kiszolgálását tették lehetővé. A Konzumbank akkori vezetője, Lukovszky János javaslatára kedvező svájci frank alapú hitelt vettünk fel, melyből bővíthettük gépparkunkat, építőanyagszállító szerelvényeket és targoncákat vásároltunk.

 

– A fejlődés az árbevétel növekedésében is megmutatkozott?
– Ezekben az években értük el vállalkozásunk történetének legnagyobb árbevételeit. S ekkor alapoztuk meg szakmai hírnevünket országos viszonylatban, mind a gyártók, mind a vevők körében.

 

– Mikorra nőtték ki a telephelyüket?
– Megnövekedett árumennyiségnek köszönhetően néhány év alatt a Klebelsberg Kunó utca 17. szám alatti telephelyünk is kicsinek bizonyult. 2006-ra egy sokkal nagyobban gondolkoztunk már, ahol az áruk tárolása fedett helyen megoldható. Ekkor találtunk rá alig 700 méterrel arrébb, a Klebelsberg Kunó utca 33. szám alatt a mostani, 45 ezer négyzetméteres telephelyünkre, melyet a kollegákkal és az építőipari vállalkozókkal közösen alakítottuk át építőanyag kereskedelmi bázissá. Nagyon sok munkánk volt vele. A máglya tér létrehozásával és a csarnokok elektromos rendszerének felújításával kezdtük, majd következett az irodaház teljes körű felújítása. Az eredménnyel elégedettek lehettünk, a nagyközönség előtt 2007. július elsején nyitottuk meg új kapuinkat. Ebben az évben értük el fennállásunk rekord árbevételét.

 

– A következő évben is folytatták a fejlesztéseket?
– Még a válság beköszönte előtt, 2008 júliusában hoztuk létre a Molnár Elefánt Festék - és Barkácsáruházunkat a telephelyen belül, mely a nehéz gazdasági helyzet ellenére is beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

 

 

– Mikortól érzékelték a válság hatását?
– A válság minket sem kímélt, 2008-tól folyamatos árbevétel csökkenés mellett igyekeztünk szinten tartani vállalkozásunkat. Az árbevétel és a profit további csökkenésének megállítása érdekében új piaci szegmenseket kerestünk. Többek között a cement, darabos mész és mészhidrát kereskedelemben láttuk meg az újabb lehetőséget profilunk bővítéséhez, melyet 2013-tól Geréné Emike koordinál a telephelyünkön.

 

– Ezek szerint a több lábon állásban látták a kiutat?
– Igen. Egy vállalkozás esetében folyamatosan figyelni kell a piaci eseményeket, a változásokra rövid időn belül reagálni kell. Már a válság előtt társasházépítésekbe kezdtünk, Kecskemét belvárosában három társasházat építettünk fel 2006-tól 2008-ig. A lakásokat és garázsokat rövid időn belül értékesítettük. A válság az építőipart komolyan sújtotta, így egy idő után a kivitelezések helyett immár ingatlanok hasznosításában gondolkodtunk.

 

– Honnan jött az ötlet?
– Az évek alatt több ingatlanra is szert tettünk, bérbeadásukat, eladásukat ingatlanirodákra bíztuk. Munkájuk kapcsán nem alakult ki bennünk kedvező kép, ezért döntöttünk úgy, hogy saját ingatlanirodát nyitunk. Abban a reményben vágtunk bele, hogy mi sikeresebben tudjuk majd hasznosítani az ingatlanjainkat. Nem gondoltuk volna, hogy mennyire bürokratikus, túlszabályozott egy ingatlaniroda megnyitása. Ennek ellenére sikerült valamennyi dokumentumot, személyi feltételt és jogi hátteret biztosítanunk, és 2014. április 3-án megnyitottuk az Ingatlan Malom ingatlanirodánkat Kecskemét belvárosában, a Füzes utca 16. szám alatt. Az iroda létrehozásában nagy segítségünkre volt a Beretvás Ügyvédi Iroda. A társaság immár két évtizede látja el cégünk jogi képviseletét, velük együtt gondolkodva jutottunk el oda, hogy idén megünnepelhetjük fennállásunk 20. évfordulóját.

 

– A válság éveit jellemző küzdelmet nem könnyíthették meg a Kecskeméten egyre szaporodó multinacionális barkácsáruházak valamint tüzéptelepek.
– Arra számítottunk, hogy a válság éveiben többen feladni kényszerülnek vállalkozásukat. Kecskemét azonban nagyon szerencsés helyzetbe került a Mercedes beruházásnak köszönhetően, így a városban nemhogy csökkent volna, hanem nőtt a konkurens cégek száma. Ennek ellenére piaci részesedésünk stabil maradt.

 

– Miben tudnak jobbak lenni?
– Úgy gondolom a multi áruházak személytelenek, más elven működnek mint egy családi vállalkozásban működtetett kisebb barkácsáruház, mint a mienk is. Nálunk közvetlen a kapcsolat a vevőkkel, figyelmükbe ajánlhatjuk a különböző szolgáltatásainkat. Ráadásul az árversenyben is jó a pozíciónk.

 

– A cég sikertörténetében mekkora szerepet kaptak a munkatársak?
– Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mivel átlagosan 13 éve dolgozunk együtt munkatársainkkal. Igazi csapatot alkotva próbálnak megfelelni a vásárlók és a tulajdonosok igényeinek. Természetesen mi is mindent elkövetünk azért, hogy családias légkört biztosítsunk a sikeres munkához. Rohanó, feszültséggel és stresszel teli világunkban azonban nincs könnyű dolgunk.

 

 

– Milyen kapcsolatot ápolnak a partnereikkel?
– Kiegyensúlyozott, korrekt viszonyt építettünk ki a gyártó cégekkel. A vásárlóink, a kivitelezők és a magánszemélyek a mi szemünkben szentek és sérthetetlenek, hiszen nekik köszönhetjük, hogy talpon maradtunk, és sikertörténetet könyvelhettünk el az elmúlt 20 évben.

 

– Hogyan teszik emlékezetessé a 20 éves jubileumot?
– Szeretnénk valamit visszaadni a vásárlóinknak köszönetünk jeléül. Ezért döntöttünk úgy, hogy egy komoly informatikai fejlesztésbe kezdünk, melyet a New Time Kft.-re bíztunk. Ennek eredménye, hogy a XXI. század követelményeinek mindenben megfelelő informális honlapot hoztunk létre, egy könnyen kezelhető webáruházzal.

  

– Ha visszagondol az elmúlt két évtizedre, melyek voltak a legemlékezetesebb pillanatok?
– Első éves vállalkozó voltam. 1995. december elsején ültem a kis faházamban, végeztem a dolgom. Reggel fél nyolckor jött a telefon: „Apuka szülünk!”. Rohantam a kórházba, ahol megszületett az első lányom, Anett. 1997. február 24. is emlékezetes. A munka végeztével jött a telefon. Siettem a kórházba, hogy időben odaérjek Ivett lányom születésére. Ebből is látszik, hogy már akkor nagyon elfoglalt ember voltam. A két évtized fontos pillanataihoz tartoznak még a telephelyek megnyitásai, és az a sok-sok vevőtalálkozó, ahol ma már barátként köszönthetem a legtöbb partnerünket.

 

 

 

2014. Kecskemét